
Cap al Mafiei PDL Dolj, Berceanu este unul dintre „greii” partidului, căzut în dizgraţia „regelui”. Controlează mai multe hoteluri în Craiova, dar şi societăţi comerciale intrate în „relaţii” de afaceri cu statul (Ministerul Transporturilor).
Pe data de 16 iulie 2009, CNADNR a atribuit firmei Euroconstruct Trading 98 Bucuresti, controlata de patronii restaurantului Golden Blitz, un contract de 68,12 de milioane de lei (16 mil. euro), fara TVA, pentru decontaminare pe tronsonul Campia Turzii-Gilau al autostrazii Brasov-Bors. Peste cateva luni, patronii de la Golden Blitz au precizat ca cele 16 milioane de euro nu ajung pentru finalizarea lucrarilor si au mai solicitat Ministerul Transporturilor un bonus de circa 50% din valoarea contractului care a fost acordat cu rapiditate de ministrul Radu Berceanu.
Radu Berceanu este furnizor de nadejde al societatilor care lucreaza cu firmele din subordinea Ministerului Transporturilor, iar familia ministrului Radu Berceanu a fost ani buni actionara la companii care efectuau lucrari de infrastructura in judetul Dolj. Berceanu mai este asociat la AVI SRL din Craiova (80%), care are ca obiect principal de activitate fabricarea fibrelor de sticla. Firma AVI este furnizor de elemente din fibra de sticla pentru firmele Bombardier, Alstom si Siemens-Astra. Aceste firme furnizeaza trenuri, automotoare si rame de metrou societatilor subordonate Ministerului Transporturilor.
Acuzatii extinse:
Acuzaţia 1: Corupţie şi clientelism (afaceri cu statul)
Pe data de 16 iulie 2009, CNADNR a atribuit firmei Euroconstruct Trading 98 Bucuresti, controlata de patronii restaurantului Golden Blitz, un contract de 68,12 de milioane de lei (16 mil. euro), fara TVA, pentru decontaminare pe tronsonul Campia Turzii-Gilau al autostrazii Brasov-Bors. Peste cateva luni, patronii de la Golden Blitz au precizat ca cele 16 milioane de euro nu ajung pentru finalizarea lucrarilor si au mai solicitat Ministerul Transporturilor un bonus de circa 50% din valoarea contractului care a fost acordat cu rapiditate de ministrul Radu Berceanu.
Radu Berceanu este furnizor de nadejde al societatilor care lucreaza cu firmele din subordinea Ministerului Transpor¬turilor, iar familia ministrului Radu Berceanu a fost ani buni actionara la companii care efectuau lucrari de infrastructura in judetul Dolj. Berceanu mai este asociat la AVI SRL din Craiova (80%), care are ca obiect principal de activitate fabricarea fibrelor de sticla. Firma AVI este furnizor de elemente din fibra de sticla pentru firmele Bombardier, Alstom si Siemens-Astra. Aceste firme furni¬zeaza trenuri, automotoare si rame de metrou societatilor subordonate Ministerului Transporturilor.
Radu Berceanu mai este asociat si la firma Parky SRL, care are ca obiect de activitate ad¬ministrarea de parcari, dar afacerea este in dizolvare. Familia acestuia are, de asemenea, afa¬ceri controversate prin firma Tecond, de la care s-a retras in urma cu un an, dupa ce a derulat afaceri cu bani publici, in special cu primariile din judet, dar si cu Apele Romane.
Un SRL craiovean care era detinut, prin interpusi, de fiii lui Radu Berceanu a castigat, in 2008 şi 2009, contracte grase cu statul roman. Adevaratii actionari, Andrei si Victor Berceanu, s-au retras, strategic, din suveica de firme, chiar inainte ca societatea „sageata" sa devina abonata la bani publici.Administrator al „Tecond" SRL este un oarecare Sergiu Vasile Boiangiu, care este si actionar, alaturi de Traian Popescu. SRL-ul a avut, insa si un actionar persoana juridica: „Oto Engineering" SRL Bucuresti. Aceasta este detinuta de Victor Berceanu, unul dintre fiii lui Radu Berceanu, si Hari Cristian Dascalu, fiu al vicepresedintelui PD-L Dolj, Constantin Dascalu. „Oto Engineering" are, de asemenea, un actionar persoana juridica: „Vaber Invest Group" SRL Bucuresti. Administratori si actionari ai celei din urma societati comerciale sunt cei doi fii ai ministrului Transporturilor, Andrei si Victor Berceanu.
Finalul anului 2008 s-a dovedit a fi de bun augur pentru SRL-ul craiovean controlat, prin interpusi, de Andrei si Victor Berceanu. Astfel, „Tecond" a obtinut, in aceeasi zi a lunii decembrie, doua contracte de la Administratia Nationala Apele Romane - Directia Ape Jiu Craiova, in valoare totala de aproape 40 de miliarde de lei vechi.
Anul 2009 a debutat la fel de fructuos pentru SC „Tecond" SRL Craiova, din punctul de vedere al obtinerii de contracte de achizitii publice. Astfel, „Tecond" a prins, in februarie, o felie importanta dintr-un contract de 63 de miliarde de lei vechi, atribuit de Primaria Saulesti-Gorj, care este condusa de PD-L-istul Constantin Draghici.
Sursă: Financiarul – 17 iunie 2010, Qmagazine – 26 noiembrie 2009
Acuzaţia 2: Afacerile comune ale lui Radu Berceanu cu Adriean Videanu
Firma înfiinţată de ministrul transporturilor, Radu Berceanu, şi ministrul economiei, Adriean Videanu, AVI SRL, a derulat şi derulează afaceri pe bani grei cu statul, respectiv cu diverse companii naţionale şi regii autonome sau cu societăţi aflate în relaţii contractuale directe cu acestea.
În 1994, Radu Berceanu, pe atunci deputat PD de Dolj, a înfiinţat, împreună cu amicul şi colegul său de partid, Adriean Videanu, deputat de Teleorman, la acea vreme, firma AVI SRL, în care primul deţinea 99% din acţiuni. În 1998, Videanu s-a retras din această societate, moment în care administratorul ei, Daniel Nedelcuţ, a devenit asociat cu 5% în AVI SRL. După trei ani, Radu Berceanu i-a cedat 5% din părţile sale sociale Mihaelei Berceanu, soţia sa, în acel an firma fiind radiată din Bucureşti şi mutată la Craiova, unde se află şi acum. În 2003, Berceanu a mai împărţit nişte acţiuni fiilor săi, Victor şi Andrei.
Obiect de activitate ales pe măsură
Obiectul principal de activitate al firmei este „fabricarea fibrelor din sticlă”, respectiv a piscinelor, dar, potrivit site-ului companiei, firma se ocupă şi cu „producţia unei game largi şi variate de produse industriale destinate celor mai variate domenii: industria constructoare de tramvaie, trenuri, metrouri”. Acum se înţelege legătura de afaceri dintre ministerul condus de Radu Berceanu, respectiv companii şi regii sau firme din acelaşi domeniu, cu propria firmă a liderului PDL.
Este vorba despre producţia de piese folosite la întreţinerea sau repararea unor vehicule de transport public, precum autobuze, troleibuze, trenuri subterane sau supraterane.
De ce rămâne metroul la Ministerul Transporturilor
Societatea craioveană se laudă, pe propriul site, că ”prin utilizarea unor tehnologii de ultimă oră, dar şi, mai ales, prin calitatea de excepţie a produselor executate, AVI SRL s-a impus pe piaţa de profil, mărturie fiind clienţii săi între care se numără firme prestigioase precum Bombardier, Siemens, Alstom.
Se ştie că fosta Regie Autonomă de Exploatare a Metroului a devenit, în 1999, Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti “Metrorex” SA, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor. De asemenea, este cunoscută dorinţa unora de a transfera Metrorex sub umbrela Primăriei Capitalei, însă acest proiect a rămas doar la stadiul declarativ. Chiar şi Adriean Videanu, pe vremea când era primar general, a susţinut ideea acestui transfer, ca pe ceva ce ţine de ”firea lucrurilor”. În acest sens, el declara, la acea vreme, că a stat de vorbă cu ministrul de atunci al transporturilor, Ludovic Orban, dar şi cu predecesorul acestuia, Radu Berceanu, amândoi fiind de acord cu trecerea metroului în subordinea Primăriei Capitalei. Cu toate acestea, fosta regie a rămas la Ministerul Transporturilor. Prietenii ştiu de ce. Explicaţia poate fi regăsită în portofoliul companiei AVI, aşa cum apare pe site. Firma craioveană produce ”piese realizate prin laminare manuală din răşină poliesterică ignifugă pentru Bombardier Transportation Suedia”. Trenurile folosite de Metrorex pentru transportul de călători sunt fabricate de Bombardier, iar mentenanţa acestora este asigurată de firma franceză Alstom, altă companie aflată în relaţii contractuale cu societatea lui Radu Berceanu, AVI SRL, care furnizează acelaşi tip de piese ca şi pentru Bombardier. Despre acelaşi tip de relaţie comercială este vorba şi în cazul CFR. Astfel, firma lui Berceanu furnizează, pe lângă piese pentru producţia de locomotive, diverse echipamente de schimb unor firme care se ocupă de mentenanţa vagoanelor sau locomotivelor.
Autobuze şi cutii poştale
Nu mai puţin importantă este colaborarea firmei AVI cu firma Irisbus, care a furnizat autobuze şi troleibuze Bucureştiului. Este vorba despre ”piese realizate prin laminare manuală din răşină poliesterică ignifugă pentru autobuzul produs în cooperare de către Renault şi Iveco”, aşa cum este precizat chiar pe siteul companiei AVI.
Nici relaţia contractuală cu Poşta Română nu este de trecut cu vederea. Astfel, firma lui Radu Berceanu furnizează Companiei Naţionale Poşta Română cutiile poştale stradale.
Metroul se deratizează cu ajutorul PDL
Societatea prahoveană Alrod Consult este un alt exemplu de afacere ”a lor cu ei”. Firma, controlată de familia deputatului PDL Wiliam Brînză, are relaţii contractuale cu Metrorex încă din 2003, când a primit un contract de deratizare şi dezinsecţie pe o perioadă de trei ani. Contractul a fost prelungit printr-un act adiţional în 2006.
Anul trecut, după venirea democrat-liberalului Gheorghe Udrişte la conducerea Metrorex, firma prahoveană a primit trei contracte. Ultimul a fost în 22 decembrie 2009, în valoare de aproape 14 milioane de lei (peste patru milioane şi jumătate de euro). Alrod Consult a fost înfiinţată în 2003 de Daniel Brînză (fratele deputatului Wiliam) şi Adelina Brînză şi este administrată de Ciprian Deleanu, acţionar şi cenzor la firma Willis SA, controlată de Wiliam Brînză.
Sursa: Puterea, 25 mai 2010
in octombrie 2009 a publicat un ordin ca ministru al transporturilor prin care a obligat toate scolile de soferi din tara (2600 la numar) sa achizitioneze un CD (compact-disc, "sidi") sub denumirea de soft didactic autorizat, de la o singura firma din Craiova, cu sediul la adresa sa de domiciliu dintre 1978-1989. Rezultatul: 3,6 milioane euro incasati de aceasta firma in 5 saptamani de vanzare. Pentru mai multe detalii va stau la dispozitie, eu fiind probabil singurul "fraier" care a preferat sa-si inchida afacerea decat sa cotizeze cu cateva mii de euro la prosperitatea acestui turnator al securitatii.