Mafiile PD-L
Join us on Facebook

Profil de mafiot

1940 de oameni au fost acord
Elena Udrea

Elena Udrea

Presedintele PDL Bucuresti, ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale

4 miliarde de euro – banii pe care Elena Udrea îi are la dispoziţie pentru cheltuieli cu dedicaţie politică pentru PDL. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat licitaţia deschisă pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare şi reabilitare pentru 149,676 km drum judeţean şi 188,095 km drum de interes local din două judeţe.

Udrea controlează, direct sau prin interpuşi, investiţiile din România. Aceasta a numit-o prin ordin de ministru pe Ana Maria Topoliceanu director al Companiei Naţionale de Investiţii. Topoliceanu şi Udrea au fost în anii 2000 partenere de afaceri. Are afaceri dubioase cu spitalele din Bucureşti.

Trafic de influenţă pe axa Udrea-Cocoş-Stolojan în dosarul Alro. Soţul ministrului Elenei Udrea, Dorin Cocos, ar fi intervenit pe langa Theodor Stolojan să-i primească şi să-i ajute pe şefii de la ALRO în cazul achiziţiei de energie la preţuri derizorii.

Implicarea lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, într-o returnare de TVA de 60 de milioane de euro. Afacerea pentru care a fost pus sub acuzare libanezul Said Baaklini, o returnare de TVA de vreo 60 de milioane de euro, se învârte în jurul Euro Hotels Internaţional Co SRL, firma lui Dorin Cocoş, soţul ministrului Dezvoltării Regionale şi a Turismului, Elena Udrea.

Surse: Cotidianul, Times Online, Hotnews, Romania Curata, Romania Libera, Cotidianul, Realitatea TV, Realitatea

Acuzatii extinse:

Acuzaţia 1: 4 miliarde de euro – banii pe care Elena Udrea îi are la dispoziţie pentru cheltuieli cu dedicaţie politică pentru PDL

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat licitaţia deschisă pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare şi reabilitare pentru 149,676 km drum judeţean şi 188,095 km drum de interes local din două judeţe. Primele pe lista Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii pentru perioada 2011-2013 sunt Suceava, unde preşedintele Consiliului Judeţean este PD-L-istul Gheorghe Flutur şi Botoşani. Această licitaţie este prima din seria celor care vor urma pentru toate judeţele ţării.Costurile maxime estimate sunt de 569.060.483,87 lei fără TVA pentru cele două judeţe: Botoşani (208.604.032,26 lei) şi Suceava (360.456.451,61 lei), adică peste 135 de mil. euro.

Obiectivele de investiţii din cele două judeţe sunt incluse în Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, iar ofertele depuse vor fi deschise în data de 30 iunie 2011. Constructorii care vor fi desemnaţi câştigătorii contractelor vor începe lucrările din fonduri proprii sau din împrumuturi bancare garantate de stat. De-abia din 2013, MDRT va începe să achite contravaloarea acestor lucrări pe masură ce sunt finalizate.Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului vrea ca anul acesta să înceapă licitațiile pentru modernizarea a 10.000 km drumuri judeţene si de interes local și să modernizeze satul românesc.

Valoarea totală a lucrărilor va trece de 4 miliarde de euro. Practic viitorul ministrul al Dezvoltării nu va face altceva decât să plătească facturile trimise de constructori la lucrările antamate în timpul mandatului Elenei Udrea..Jurnaliştii britanici de la Sunday Times critică decizia prin care Elena Udrea a fost numită ministru pentru dezvoltare regională la Bucureşti. "Bugetul Europei de aproape 4 miliarde de euro destinat dezvoltării României, una dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene, a fost dat pe mâna unui ministru care pozează în lenjerie intimă pentru reviste glossy", scrie Sunday Times despre Elena Udrea. Parlamentar la 36 de ani, ea este căsătorită cu un om de afaceri controversat pe plan local, notează jurnaliştii britanici. Udrea a ieşit în evidenţă ca protejată a preşedintelui Traian Băsescu, relatează publicaţia. Ziariştii britanici îşi susţin acuzaţiile cu o declaraţie a Alinei Mungiu Pippidi, care spune că "este revoltător să-i încredinţezi ei controlul asupra unei părţi importante din fondurile UE pentru România" pentru că Udrea "are o relaţie specială cu preşedintele. Companiile soţului ei şi-au sporit profiturile sub actuala administraţie".

Sursă: Cotidianul.ro – 15 aprilie 2011, Sunday Times – 27 decembrie 2009

Acuzaţia 2: Elena Udrea controlează, direct sau prin interpuşi, investiţiile din România

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a numit-o prin ordin de ministru pe Ana Maria Topoliceanu director al Companiei Naţionale de Investiţii. Topoliceanu şi Udrea au fost în anii 2000 partenere de afaceri. După ce şi-a preluat mandatul de ministru al Turismului, Elena Udrea a angajat-o consilier personal, după care a numit-o în consiliile de administraţie a mai multor companii de stat. Directoarea CNI este membră a PDL sector şase, organizaţie condusă politic de Elena Udrea.Potrivit presei, Udrea şi Topoliceanu au fondat în 2002 compania Elan Grup Srl, iar Elena Udrea a activat în aceasta companie până în 2005, când s-a retras. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, această companie nu mai există la ora actuala, fiind radiată. Ana Maria Topoliceanu nu apare ca acţionar sau asociat la nici o companie.

Tot Udrea a numit-o în 2009 pe Topoliceanu în cele mai importante trei companii de pe litoral aflate în portofoliul Ministerului Turismului: Mamaia SA, Neptun-Olimp şi Litoral SA. Dupa preluarea mandatului de ministru, Elena Udrea a angajat-o drept consilier personal. In acesta calitate, Topoliceanu a primit si o locuinta de la RA-APPS, pentru care platea o chirie de 82 de euro. Ana Maria Topoliceanu mai apare si pe lista de candidati pentru Consiliul General al Capitalei in 2008, cand din partea PDL a candidat Vasile Blaga.

Sursă: Hotnews.ro – 17 martie 2010, romaniacurata.ro – 26 martie 2009

Acuzaţia 3: Afaceri dubioase cu spitalele din Bucureşti

Firma Clamari Trading Impex SRL din Bucureşti, deţinută de omul de afaceri Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, a obţinut contracte pe bandă rulantă cu spitalele bucureştene. Sintagma „justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare: situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directiva” este un tertip pentru ocolirea procedurilor de achiziţie utilizat de autorităţile contractante, iar printre firmele câştigătoare a fost societatea Clamari Trading Impex.

În luna iulie 2009, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a contractat prin procedură de urgenţă servicii de furnizare de reactivi de laborator, pe care le-a împărţit în şase loturi. Pentru fiecare lot s-au prezentat tot şase societăţi, astfel ca, în final, fiecare s-a ales cu câte un contract. Tot prin procedură de urgenţă societatea Clamari Trading Impex SRL a mai câştigat la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” un alt contract în 2008 în valoare de 125.823 de lei, la care a fost singura ofertantă.Clamari Trading a mai furnizat şi Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) reactivi în valoare de 23.868.592 de lei (fără TVA), contract încheiat în luna noiembrie 2008 pentru o perioadă de 36 de luni.

Şi la licitaţia derulată de Institutul Clinic Fundeni societatea lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, a câştigat 8.664.105 lei, fiind singurul ofertant, iar celălalt lot a ajuns la o altă firmă înfiinţată de Dorin Cocoş, Meditest Global 2002 SRL, la care soţul Elenei Udrea a renunţat în documente înca din 2006.

Conform Evenimentul Zilei, Elena Udrea a omis în declaraţiile sale de avere şi interese 7,7 milioane de euro din afacerile lui Dorin Cocoș cu statul, pe filiera spitalelor bucureştene. Astfel, din 9,2 milioane de euro, sumă prevăzută în contractele cu spitalele de urgenţă din Capitală ale unei firme a soţului său, ministrul a declarat doar 1,5 milioane. Conform Kamikaze Online, după ce Elena Udrea a devenit ministru, afacerile soțului său, Dorin Cocoș, cu spitalele de stat, s-au mutat pe două firme noi. Deținute de cumnatul lui Cocoș și de parteneri de afaceri ai acestuia. Bilanțul este extraordinar pentru două firme noi pe piață: în primul an de la înființare au încasat 39 de milioane de lei de la spitale de stat din București. De cînd e Udrea ministru, asociații și cumnatul lui Cocoș au luat 50 de milioane de lei (peste 10 milioane de euro) din spitale.

Sursă: Financiarul – 17 iunie 2010, Jurnalul Naţional – 4 noiembrie 2010, Evenimentul Zilei– 8 noiembrie 2010, Revista Kamikaze – 11 februarie 2011

Acuzaţia 4: Trafic de influenţă pe axa Udrea-Cocoş-Stolojan în dosarul Alro

Soţul ministrului Elenei Udrea, Dorin Cocos, ar fi intervenit pe langa Theodor Stolojan să-i primească şi să-i ajute pe şefii de la ALRO în cazul achiziţiei de energie la preţuri derizorii, potrivit Realitatea TV, care a publicat luni seară o stenogramă a unor discuţii dintre Cocoş şi Marian Daniel Năstase, vicepreşedinte CA ALRO Slatina.

Stenograma face parte din dosarul „ALRO", privind achiziţia de energie ieftină. Cauza a fost închisa în ianuarie 2010 de procuorii DIICOT. În noiembrie 2009, fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu a declarat că au existat mandate de monitorizare pentru Dan Voiculescu, Theodor Stolojan, Verestoy Attila, Elena Udrea şi Dorin Cocos, aceştia fiind suspecţi de săvârşirea anumitor infracţiuni în dosarul ALRO Slatina. Udrea a declarat atunci că nu a înţeles foarte bine pentru ce a fost monitorizată şi că nu are "nici o problemă" dacă operaţiunea a fost legală. Pe de altă parte, Stolojan a spus că dezvăluirile lui Nastasiu privind implicarea sa în dosarul energetic reprezinta o incercare a "baietilor destepti din energie" de a-l ataca pe presedintele Romaniei, folosindu-se insa de o situatie clarificata deja.

Sursă: România Liberă – 26 octombrie 2010, Cotidianul – 25 octombrie 2010, Realiteatea TV – 25 octombrie 2010

Acuzaţia 5: Elena Udrea şi soţul ei, Dorin Cocoş, au făcut afaceri de milioane de euro cu primăria Bucureşti, pe vremea când instituţia era condusă de PDL

Firma Dalli Exim SA a fost înfiinţată în 1993 de către Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea. Succesul avea să vină doi ani mai târziu, când municipalitatea, reprezentată de fostul primar Crin Halaicu, a concesionat firmei lui Dorin Cocoş exploatarea a 3.000 de locuri de parcare pe termen de 15 ani, în urma unei licitaţii controversate, ce a stârnit rumoare în presa vremii. Primarul Traian Băsescu avea să fie, la rându-i, generos cu Dalli Exim.

Firma a concesionat, de-a lungul mandatului lui Traian Băsescu şi fără organizarea vreunei alte licitaţii, alte 2.500 de locuri de parcare în 101 locaţii de la municipalitate, dar şi câteva locaţii subterane de acest gen. Dorin Cocoş a părăsit acţionariatul Dalli Exim SA în iunie 2004, la numai câteva zile după ce soţia sa, Elena Udrea, a fost aleasă în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pe listele defunctei Alianţe D.A. Totuşi, Cocoş a rămas acţionar în Dalli International Co SRL. Acţiunile Dalli Exim au fost cedate unui prieten, Cergă Năstase, care a şi recunoscut şi, implicit, oficializat relaţia de amiciţie cu Dorin Cocoş. Un alt acţionar important al Dalli Exim este Radu Jianu, un cunoscut al lui Dorin Cocoş, dar şi al lui Alexandru Bittner.Conform Ministerului de Finanţe, profitul înregistrat de firma Dalli Exim în 2006 a fost de 2.185.287 lei, iar cifra de afaceri a fost de 13.206.222 lei. Pe de altă parte, Curtea de Conturi a descoperit, în 2006, că firma înfiinţată de Dorin Cocoş nu a raportat către Primăria Capitalei "o evidenţă detaliată a veniturilor".

Firma Dali nu îşi declara toate încasările, pentru a nu fi nevoită să plătească redevenţa primăriei Capitalei. Din documentele firmei înfiinţate de Adrian Petrache şi Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, în 2007 reiesea că în Capitală e criză de maşini, nu de locuri de parcare. Conform cifrelor publice de pe site-ul Ministerului Finanţelor, Dalli a avut în anul 2006 o cifră de afaceri de 13.206.222 lei noi şi un profit net de 2.185.287, adică exact cât ar încasa dacă pe fiecare loc de parcare bucureştenii nu ar pune mai mult de două maşini pe zi. Dar, în realitate, cel puţin în zona ultracentrală, fiecare loc este ocupat zilnic de cel puţin 20 de maşini prin rotaţie, deci aduce mult mai mulţi bani. O explicaţie a „insuccesului” firmei Dalli o constituie felul în care firma înţelege să respecte legislaţia fiscală din România. Încă de când s-a înfiinţat, firma nu a eliberat chitanţe fiscale standard, cu regim special, ci a inventat propriile bonuri, înregistrate la OSIM, pe care contabilii tuturor firmelor din România refuzau să le deconteze până prin 1999.

Sursă: Gandul.info – 9 octombrie 2007, Academia Caţavencu – 11 martie 2009

 

Acuzaţia 6: implicarea lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, într-o returnare de TVA de 60 de milioane de euro

Afacerea pentru care a fost pus sub acuzare libanezul Said Baaklini, o returnare de TVA de vreo 60 de milioane de euro, se învârte în jurul Euro Hotels Internaţional Co SRL, firma lui Dorin Cocoş, soţul ministrului Dezvoltării Regionale şi a Turismului, Elena Udrea.

Acuzaţia adusă de Departamentul Naţional Anticorupţie lui Said Baaklini este că a vrut să exporte nişte echipamente scoase din uz de la UCM Reşiţa în Republica Guineea la preţ de bijuterii tehnologice, obţinând astfel o returnare frauduloasă de TVA din partea statului român de mai mult de 60 de milioane de euro.

Pentru ca afacerea să meargă ca unsă, premierului României i-a fost pusă sub ochi o aşa-numită scrisoare din partea omologului din Guineea, Jean Marie Dore. Republica Guineea traversează o perioadă de o instabilitate politică gravă, ca urmare a unei lovituri de stat, iar premierul care a semnat documentul înmânat lui Boc a fost înlăturat la câteva zile după ce ar fi semnat scrisoarea prin care acesta intervenea pentru urgentarea exportului pus la cale de Said Baaklini prin firma Libarom Agri SRL.

Purtătorul mesajului premierului guinez a fost Iulian Tudor. Realitatea TV a dezvăluit că acesta este un om de afaceri, reprezentant al Marianei Cîndea, asociatul lui Dorin Cocoş din Euro Hotels Internaţional Co SRL, dar şi consul onorific al Republicii Guineea la Bucureşti. Jurnalul Naţional a urmărit însă mai departe informaţia şi a descoperit că Iulian Tudor nu apare deloc accidental în relaţia cu Dorin Cocoş. Iar faptul că acesta a fost mesagerul premierului Jean Marie Dore nu este nici aceasta o simplă întâmplare.

Iulian Tudor este un om de afaceri a cărui avere s-a înmulţit prin intermedierea afacerilor de import-export. Acesta a intrat în rândul oamenilor de afaceri serioşi prin Vox Transpedition SRL, firmă de comisionariat vamal. O informaţie interesantă este că una dintre locaţiile din Bucureşti desemnată în 2005 ca antrepozit fiscal – zonă specială pentru desfăşurarea activităţilor de vămuire – funcţionează pe una dintre proprietăţile personale ale lui Iulian Tudor, cu adresa în Şoseaua Odăii numărul 93-101.  Numele său a fost necunoscut marelui public până acum câteva zile, dar Iulian Tudor se dovedeşte o foarte veche cunoştinţă a cuplului Udrea-Cocoş. După izbucnirea scandalului, au apărut bârfe chiar că Tudor ar fi naşul de cununie al celor doi.

Sursă: Jurnalul Naţional – 10 martie 2011

 

Acuzaţia 7: Cocoş, Udrea şi Poteraş au pus mâna pe Crângaşi

Construirea unei noi pieţe în cartierul Crângaşi a fost transformată de primarul sectorului 6 într-o afacere pentru familia sa, Dorin Cocoş şi controversatul „Niro”. Piaţa Crângaşi, una dintre cele mai mari de pe teritoriul sectorului 6, condus de primarul PDL Cristian Poteraş, este modernizată printr-un contract de asociere în participaţiune încheiat între Administraţia Pieţelor Sectorului 6 (APS 6), societate comercială din sub ordinea Consiliului Local al Sectorul 6, şi firma Zenith Business Group&Partners.

Contribuţia APS6 în această asociere constă în punerea la dispoziţie a terenului aferent pieţei, iar aportul societăţii Zenith rezidă în investiţiile pe care trebuie să le facă pentru ridicarea a două imobile.Firma Zenith a fost înfiinţată cu numai trei săptămâni înainte de a câştiga licitaţia pentru încheie rea parteneriatului cu APS 6 şi este deţinută, printre alţii, de contro versatul om de afaceri Nicolae Dumitru, zis „Niro”, şi de două firme controlate prin interpuşi de Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, ministrul turismului. Una dintre cele două firme este chiar Meditest Global 2002, societate despre care EVZ a dezvăluit, ieri, că derulează contracte de milioane de euro cu mai multe spitale din Capitală.Imperiul „Niro” intră în joc

Ionel Dumitru, care a preluat 40% din firma asociată cu Primăria Sectorului 6, este fratele mai mic al lui „Niro”, pe care îl secundează chiar în holdingul Niro Investments. Ulterior, tandemul „Niro” - Cocoş şi-a întărit prezenţa în afacerea „Piaţa Crângaşi”. În mai, anul trecut, compania Meditest Global 2002 (înfiinţată de soţul Elenei Udrea şi patronată acum de Florin Dinu, cumnatul ei) preia 5% procente în societatea care modernizează piaţa. Totodată, în funcţia de administrator a Zenith Business Group & Partners a fost numită Camelia Miclescu. Atât ea, cât şi soţul ei, Tudor, sunt vechi subordonaţi de-ai lui Nicolae Dumitru - „Niro”, figurând pe statele lui de plată.

La o lună după plasarea „pionului” Camelia Miclescu, finul fraţilor Cămătaru îşi face apariţia, oficial, în Zenith. Jumătate din acţiunile fratelui său mai mic, Ionel Dumitru, au fost transferate către firma Central Residential Park, deţinută în totalitate de „Niro”.

65% pentru greii din firmă „Niro Investment este doar manager de proiect, în prima etapă de reamenajare şi modernizare a Pieţei Crângaşi, construcţia fiind edificată de companii specializate în domeniu, în baza unor contracte de lucrări”, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al holdingului Niro. Constructorul la care se face referire este firma Aurelianei Poteraş.  Acum, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru controlează împreună (65%) firma Zenith, partenera edilului PDL Cristian Poteraş în afacerea „Piaţa Crângaşi”.

GRUPARE DE AFACERI. Relaţia Elena Udrea - miliardarul „Niro”.

În 2006, când a devenit publică asocierea lui Dorin Cocoş şi a soţiei sale cu „Niro” în firma New Global Investmens, actualul ministru al turismului, Elena Udrea, a ripostat vehement.„Asocierea numelui meu, fără dovezi, cu numele unor presupuşi infractori este o acţiune murdară şi de neacceptat”, declara atunci „fosta blondă de la Cotroceni”. În pofida disocierii categorice de Nicolae Dumitru, ea a mai fost acuzată că a făcut parte din grupul de interese al foştilor ofiţeri de informaţii angajaţi la firmele lui „Niro”.

Sursă: Evenimentul Zilei

Acuzaţia 8: Elena Udrea – paravanul dintre administraţia prezidenţială, guvern şi afacerile grupului NIRO

Elena Udrea, fostul consilier al presedintelui Traian Basescu, este acuzata ca ar fi veriga de legatura dintre afacerile holdingului "NIRO", protejate de serviciile secrete, si un grup de interese de la Palatul Cotroceni. Argumentul forte este dat de faptul ca multi dintre directorii de la "NIRO" sunt fosti ofiteri de Securitate ori de Militie, sau care au activat si in serviciile secrete de dupa 1990.

Acuzatia a fost lansata de Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice, ca o continuare a dezvaluirilor despre grupul de interese din jurul Elenei Udrea. Atat Elena Udrea, cat si Dumitru Nicolae, patronul holdingului "NIRO", au negat acuzatiile. In plus, intr-un interviu acordat "Romaniei libere", Nicolae Dumitru recunoaste ca a angajat mai mult de 20 de fosti securisti si povesteste cum s-a asociat in afaceri, la un moment dat, cu Nicu Gheara si Elena Udrea.

Sursă: România Liberă – 26 februarie 2007, Săptămâna Financiară – 20 ianuarie 2007, Realitatea.net – 15 aprilie 2007

 

Acuzatia 9 - Reţeaua Udrea-Cocoş. Cum se câştigă milioane de pe urma bolnavilor de cancer

Cel mai mare institut oncologic din ţară, cel din Bucureşti, nu are tomograf public. Singurul aparat de acest tip din incinta spitalului aparţine unei firme private acum înregistrată în Cipru, al cărei nume este legat de personaje precum omul de afaceri Dorin Cocoş.

Firma nu plăteşte chirie Institutului Oncologic, ci oferă un număr fix de analize gratuite. Societatea, în schimb, are un sediu gratis şi acces direct la pacienţii institutului.

Spaţiu gratis pentru tomograful privat

Directoarea găseşte contractul avantajos pentru institut: „Firma ne plăteşte chirie şi ne face şi gratis tomograf la pacienţii cu urgenţe şi la copii". Managerul nu ştie detalii ale contractului şi ne îndrumă spre purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mircea Dediu. Şi acesta s-a arătat însă neinformat şi ne-a trimis la Biroul de Contabilitate, ai cărui angajaţi ne-au transmis că nu sunt abilitaţi să răspundă presei.

În realitate, firma nu plăteşte chirie Institutului Oncologic, fiind vorba de un contract de asociere în participaţiune, a explicat pentru RL  unul dintre administratorii şi asociaţii societăţii, Lavinia Dumitrache. Mai exact, spitalul se alege cu analize gratuite pentru un număr fix de pacienţi (şi nu un număr nelimitat, cum declarase directoarea), lunar, iar firma are sediul pe gratis şi are astfel acces la clienţi dintre pacienţii institutului.

Cinci milioane de euro de la minister, pentru achiziţii

Scuza lipsei fondurilor dată de directoarea spitalului este contrazisă de oficialii Ministerului Sănătăţii: „Ministerul Sănătăţii a repartizat, anul trecut, Institutului Oncologic Bucureşti suma de 22.783.000 lei (circa 5 milioane de euro) pentru achiziţionarea de aparatură medicală. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a repartizat tot Institutului Oncologic Bucureşti peste 4.400.000 lei (circa 950.000 de euro) pentru achiziţie de aparatură medicală. Decizia privind tipul de aparatură medicală achiziţionată aparţine institutului, în funcţie de necesităţi".

Preţul unui tomograf începe în jurul sumei de 300.000 euro şi ajunge până la un milion de euro, potrivit firmelor care furnizează aparatură medicală. Acestea sunt sume accesibile institutului, după cum reiese din datele de la Ministerul Sănătăţii.

Firma beneficiară are „spate" puternic

Şi atunci, care este motivul real pentru care institutul nu renun-ţă la contractul cu firma privată şi nu-şi achiziţionează un computer tomograf propriu?

O posibilă explicaţie vine dinspre identitatea celor care au controlat, de-a lungul anilor, firma beneficiară. Astăzi înregistrată în Cipru, alături de numele său au apărut, de-a lungul anilor, figuri importante precum Dorin Cocoş (om de afaceri prosper, soţul Elenei Udrea), Mioara Radu (fost consilier general din partea PNL, trecută ulterior la PDL).

Mai exact, firma care deţine singurul tomograf din Institutul Oncologic din Bucureşti se numeşte astăzi Odelga Operator SRL. Până în anul 2010, compania a purtat denumirea de Orthomed Operator SRL, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

Asociaţii actuali ai firmei sunt Cestera Trading Limited, offshore cu sediul în Nicosia, Cipru (deţine 98% din acţiuni), şi Lavinia Dumitrache (2%). Firma a fost însă înfiinţată în anul 2006 şi a purtat numele de Orthomed Operator SRL.

Astăzi, activează în România ca parte din Odelga Grup, format din Odelga Operator (5%) şi Odelga Med (95%). Odelga Med este deţinută integral de Odelga Handesgesellschaft M.H.B, firmă austriacă de renume în domeniul aparaturii medicale.

Printre asociaţii Odelga Operator s-au perindat mai multe nume de-a lungul timpului, de la persoane fizice necunoscute la cetăţeni străini şi la offshore-uri cipriote. Cei care s-au aflat însă cu adevărat în spatele firmei nu au reuşit să-şi şteargă toate urmele.

Dorin Cocoş, partener de afaceri cu Odelga

Firma Odelga Operator, pe vremea când se numea Orthomed Operator, a deţinut 50% dintr-o altă companie cu obiect de activitate în domeniul medical: Teleradiodiagnostic SRL, radiată între timp. Alte 40 de procente au fost deţinute de o firmă denumită Medcomplex SRL, şi ea dizolvată în prezent. Important este însă că 90% din Medcomplex i-au aparţinut lui Dorin Cocoş în persoană, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Un alt asociat din firma Teleradiodiagnostic este o apropiată a lui Dorin Cocoş, pe numele ei Mioara Radu, cunoscută pentru poziţia sa de consilier general în Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti, pe vremea mandatului de primar general al lui Adriean Videanu. Mioara Radu a fost, iniţial, membru în Partidul Naţional Liberal, dar a trecut, mai târziu, în PDL. Presa a scris despre o amiciţie între ea şi Elena Udrea, fapt dovedit şi de afacerile derulate alături de soţul acesteia, Dorin Cocoş.

Astăzi, Dorin Cocoş şi Mioara Radu nu au renunţat nici făţiş la afacerile în domeniul furnizării de aparatură şi analize medicale. Cei doi deţin, împreună, o altă firmă cu profil medical: Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL. Dorin Cocoş nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Soţia sa, în schimb, a acceptat un scurt dialog, dar a refuzat să intre în detalii. „Din ceea ce spuneţi, înţeleg că nu are legătură cu mine, cu activitatea mea de ministru ori de parlamentar. Ca urmare, ce să comentez?", ne-a declarat Elena Udrea.

Statul, generos cu offshore-ul cipriot

Cu astfel de legături, Odelga Operator a fost şi este asociat al mai multor firme din domeniul medical, precum Teleradiodiag-nostic, Muntenia Medical Competences SA sau Spad Imaging International. Astfel, Odelga deţine o importantă cotă din piaţa furnizărilor de echipamente medicale.

Succesul său se bazează şi pe contractele pe bani publici câştigate, de-a lungul anilor, cu mai multe instituţii medicale din toată ţara. Printre clienţii de stat  ai  Odelga s-au numărat Ministerul Sănătăţii, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf.Maria" Iaşi, Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Institutul Oncologic Bucureşti. Valorile individuale ale contractelor încep de la câteva sute de mii de euro şi ajung, în unele cazuri, la milioane de euro.

De exemplu, Spitalul de Urgenţă din Craiova a încheiat anul trecut un contract de 1,6 milioane de lei (aproape 350.000 de euro) cu grupul Odelga pentru achiziţia unui computer tomograf.

5,5 milioane euro, cu dedicaţie

Cele mai bănoase contracte au venit spre Odelga chiar de la institutul care nu deţine un tomograf propriu şi care a decis să îi pună la dispoziţie un spaţiu în incinta unităţii pentru tomograf. Astfel, la începutul anului 2010, grupul Odelga a câştigat o licitaţie de peste 25 de milioane de lei (circa 5,5 milioane de euro) pentru „furnizare de aparate pentru radioterapie" Institutului Oncologic din Bucureşti. Acelaşi institut care se plânge că nu are bani pentru a-şi achiziţiona un computer tomograf.

Cum altfel face bani Odelga Operator

Singurii pacienţi ai Institutului Oncologic din Bucureşti care nu plătesc pentru analizele la tomograf sunt cei internaţi, cei cu urgenţe majore şi copiii. Toţi ceilalţi - şi nu sunt puţini, fiind vorba de o boală cum este cancerul - trebuie să plătească tot ce depăşeşte suma primită anual de Odelga de la Casa de Asigurări pentru ambulatoriu. Iar aceste sume sunt mici pentru că furnizorii trebuie să îndeplinească nişte criterii foarte stricte pentru a primi bani mai mulţi. De exemplu, anul trecut Odelga a primit de la stat doar puţin peste 50.000 de lei, în condiţiile în care alţi furnizori de servicii similare primesc sute de mii de lei. Banii primiţi de Odelga pentru ambulatoriu se termină deci foarte repede şi pacienţii rămân cu două variante: caută alt furnizor al cărui plafon de la Casa de Asigurări nu s-a epuizat sau îşi fac analizele contra cost la Odelga. Cum prima variantă poate să însemne timp, uneori chiar săptămâni, mulţi aleg cea de-a doua variantă. Aceasta este cea mai la îndemână, dar şi cea mai scumpă: o analiză simplă la tomograf începe cu 100-200 de lei şi ajunge chiar şi la 2.000 de lei, în funcţie de complexitate şi de suprafaţa expusă tomografului. Astfel, pe lângă contractele bănoase cu spitalele, aceasta este o altă sursă de profit pentru Odelga.

DORIN COCOŞ, relaţii politice solide

Soţul Elenei Udrea este cunoscut pentru succesul său în afaceri, multe propulsate şi de relaţiile sale cu mediul politic. A fost întotdeauna considerat un om de afaceri apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, prin prisma calităţii sale de consort al Elenei Udrea, fosta şefă a cancelariei prezidenţiale. Dorin Cocoş şi-a consolidat averea din concesiunea parcărilor din centrul Bucureştiului, industria hotelieră, firme din domeniul medical. Cele mai recente dovezi ale relaţiilor sale la nivel înalt au ieşit la iveală în stenograme din dosarul care îl vizează pe fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar. Cei doi discută relaxat şi glumesc, ca doi prieteni apropiaţi.

 

MIOARA RADU, prietena Elenei Udrea

Consilier al Primăriei Bucureşti din partea PNL, Mioara Radu a devenit apoi membru PDL. Pe vremea când era consilier, a fost colegă şi prietenă, potrivit presei, cu Elena Udrea (şi ea consilier municipal), pe atunci aflată doar la începutul carierei sale fulminante în PDL. Mioara Radu, de profesie medic, este descrisă de presă ca un partener de cursă lungă al lui Dorin Cocoş, cei doi deţinând mai multe firme cu profil medical.

Sursa: Romania Libera

Trimite-ne povestea ta

Foloseste formularul de mai jos pentru a ne
trimite povestea ta despre acest mafiot.
Atentie, adresa ta email nu va fi facuta publica

Sunt de acord ca e mafiot

Trimite-ne povestea ta

Foloseste formularul de mai jos pentru a ne
trimite povestea ta despre acest mafiot.
Atentie, adresa ta email nu va fi facuta publica

Povestile voastre

Lica din Bucuresti

In urma unor plângeri venite dinspre PD-L, Parchetul General a declanşat în vară (2012) o acţiune fără precedent de verificare a voturilor la referendumul pentru demiterea preşedintelui. 200 de procurori au descins în satele României, au ameninţat cu puşcăria, au deschis sute de dosare şi au sfârşit prin a găsi 6 fraude. Asta în condiţiile în care pentru demiterea preşedintelui au votat 7,4 milioane de oameni, iar împotrivă sub 1 milion. În timp ce despre fraudele de la alegerile prezidenţiale din 2009, câştigate de Santaj Băsescu la o diferenţă de doar câteva zeci de mii de voturi, Parchetul, prin doamna procuror-sef Ramona Bulcu, refuză să ofere orice fel de date, în condiţiile în care voturile venite din diaspora, asupra cărora planează suspiciuni de fraudă, au înclinat practic balanţa. Fireste ca Laura Stefan (expert anticoruptie EFOR) promovata de Monica Macovei - Alcool si ciuma portocalie nu are comentarii negative din contra isi dezinformeaza colegii si manipuleaza opinia publica. Aidoma procedeaza P.I.C.C.J. si D.NA. lui Morar sau pana de curand a lui Luluta Kovesi. De A.N.I. si C.S.M. dominate si ele de ciume portocalii in frunte cu de-alde Cristi Danilet alias Frankfurt din Vacanta Mare, ce sa mai spun. Si totusi, pana cand?

MARIUS din Dambovita

e o c...... la puscarie si ia si toti din parlament

Balan Viorel din Hunedoara

Incurajez implicarea femeilor in viata politica,mai ales pe cele frumoase (chiar daca ma amuza sa fac glume pe seama unora).In ceea ce priveste d-na Udrea mi se par exagerat de mari cheltuielile in diverse investitii si implicit modul de realizare a licitatiilor de construire,in locul ei m-as fi informat inainte de a incepe licitatia si daca nu mi-ar conveni rezultatul as anula-o si as fi organizat alta licitatie. In fond acesti bani veniti de la U.E. in mod indirect sunt tot banii nostri realizati in cea mai mare parte prin imprumuturi cu care cotizam anual. Povestile din ziare nu am cum sa le probez dar experienta mea privind pretul realizarii unei lucrari ma indreptateste sa cred ca e vorba de niste necorelari intre cheltuieli si realizari.

ionel cerchez din Constanta

Sau spus destule , e cazul sa fie trasa la raspundere , sa se recupereze banii pe care i au furat , si sa se aplice legea pt. FURAT , LA PUSCARIE CU EA , acolo este locul presupuse i doamne

ANIT din Bucuresti

Sa raspunda pentru tot daca se va dovedi ca a furat,dar ma tem ca furaciunile sunt asa de bine ticluite ,acoperite de hartii(ACTE)incat vom fluiera a paguba,iar madama presupun ca a avut grija sa-si deschida niscaiva conturi afara( pe unde trebuie) si sa plece sa traiasca fericita pana la adanci batraneti vorba basmului...

LUNGU VIORICA din Galati

HOATA,AROGANTA,MINCINOASA=PDL

Guevara Che din Bucuresti

Am trimis ieri -o8.03.2012- o „poveste” despre udrea care nu a aparut. De ce...?!

Guevara Che din Bucuresti

Aceasta individa este la fel de toxica pt. Romania ca si basesxcu insusi (de altfel cine se aseamana se si aduna). Este un fapt istoric ca cele mai nocive dame care au influentat negativ evolutia fireasca a acestei natiuni au purtat acest prenume fatidic: Elena Lupescu...Elena Ceusescu si acum aceasta elena udrea-cocos-s.a.m.d. Acestei codoase ii doresc sa ajunga cat mai repede in fata justitiei pt. a raspunde pt. toate nenorocirile oamenilor din acesta tara care au avut, au si vor avea de suferit de pe urma influentei ei malefice in politica romaneasca a ultimiilor ani...!!!

Carmen din Hunedoara

Aroganta si lipsa de suflet a acestei femei a facut foarte mult rau familiei mele , rudelor si tuturor cunostiintelor mele . De trei ani copilul meu este prost hranit , prost imbracat si eu ca mama nu pot sa fac decat sa plang si sa ma rog sa scap de nemernica asta care cu o singura tinuta de-a ei eu si cu familia mea am trai in bunastare doi ani de zile . Ar merita sa infunde puscaria si sa i se confiste tot ceea ce are pentru ca nu a realizat nimic prin munca cinstita . Este limpede ca lumina zilei ca intre ea si basescu ( nu merita sa i se scrie numele cu litera mare ) a fost sau mai este o relatie bazata pe sex altfel nu imi explic de ce are atata putere ca inteligenta nu este .

admin din

Mircea Hava | Mafiile PDL din www.mafiilepdl.ro/mircea-hava/

[...] are cel putin doua calitati de a face cariera in politica: are firma si este angajat la ministerul Elenei Udrea. Pe de o parte, Horea Hava este actionar 100% la societatea Hal Exclusiv SRL din Alba Iulia si este [...]

Gheorghe Ștefan ”Pinalti” | Mafiile PDL din www.mafiilepdl.ro/gheorghe-stefan-%e2%80%9dpinalti%e2%80%9d/

[...] Într-o emisiune „Naşul“ dufizată la postul de televiziune B1 TV (martie 2006), chiar Elena Udrea lansa o serie de afirmaţii la adresa primarul Gheorghe Ştefan (lider PNL în acea perioadă). [...]

Elena Vasile din Bucuresti

Firma Clamari Trading Impex SRL din Bucureşti, deţinută de omul de afaceri Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, a obţinut contracte pe bandă rulantă cu spitalele bucureştene. Sintagma „justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare: situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directiva” este un tertip pentru ocolirea procedurilor de achiziţie utilizat de autorităţile contractante, iar printre firmele câştigătoare a fost societatea Clamari Trading Impex. În luna iulie 2009, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a contractat prin procedură de urgenţă servicii de furnizare de reactivi de laborator, pe care le-a împărţit în şase loturi. Pentru fiecare lot s-au prezentat tot şase societăţi, astfel ca, în final, fiecare s-a ales cu câte un contract. Tot prin procedură de urgenţă societatea Clamari Trading Impex SRL a mai câştigat la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” un alt contract în 2008 în valoare de 125.823 de lei, la care a fost singura ofertantă. Clamari Trading a mai furnizat şi Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) reactivi în valoare de 23.868.592 de lei (fără TVA), contract încheiat în luna noiembrie 2008 pentru o perioadă de 36 de luni. Şi la licitaţia derulată de Institutul Clinic Fundeni societatea lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, a câştigat 8.664.105 lei, fiind singurul ofertant, iar celălalt lot a ajuns la o altă firmă înfiinţată de Dorin Cocoş, Meditest Global 2002 SRL, la care soţul Elenei Udrea a renunţat în documente înca din 2006. Conform Evenimentul Zilei, Elena Udrea a omis în declaraţiile sale de avere şi interese 7,7 milioane de euro din afacerile lui Dorin Cocoș cu statul, pe filiera spitalelor bucureştene. Astfel, din 9,2 milioane de euro, sumă prevăzută în contractele cu spitalele de urgenţă din Capitală ale unei firme a soţului său, ministrul a declarat doar 1,5 milioane. Conform Kamikaze Online, după ce Elena Udrea a devenit ministru, afacerile soțului său, Dorin Cocoș, cu spitalele de stat, s-au mutat pe două firme noi. Deținute de cumnatul lui Cocoș și de parteneri de afaceri ai acestuia. Bilanțul este extraordinar pentru două firme noi pe piață: în primul an de la înființare au încasat 39 de milioane de lei de la spitale de stat din București. De cînd e Udrea ministru, asociații și cumnatul lui Cocoș au luat 50 de milioane de lei (peste 10 milioane de euro) din spitale. Dovada: http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/elena-udrea-clamari-trading-srl-trei-contracte-cu-statul-558992.html

Nicolae Roman din Bucuresti

Construirea unei noi pieţe în cartierul Crângaşi a fost transformată de primarul sectorului 6 într-o afacere pentru familia sa, Dorin Cocoş şi controversatul „Niro”. Piaţa Crângaşi, una dintre cele mai mari de pe teritoriul sectorului 6, condus de primarul PDL Cristian Poteraş, este modernizată printr-un contract de asociere în participaţiune încheiat între Administraţia Pieţelor Sectorului 6 (APS 6), societate comercială din sub ordinea Consiliului Local al Sectorul 6, şi firma Zenith Business Group&Partners. Contribuţia APS6 în această asociere constă în punerea la dispoziţie a terenului aferent pieţei, iar aportul societăţii Zenith rezidă în investiţiile pe care trebuie să le facă pentru ridicarea a două imobile. Firma Zenith a fost înfiinţată cu numai trei săptămâni înainte de a câştiga licitaţia pentru încheie rea parteneriatului cu APS 6 şi este deţinută, printre alţii, de contro versatul om de afaceri Nicolae Dumitru, zis „Niro”, şi de două firme controlate prin interpuşi de Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, ministrul turismului. Una dintre cele două firme este chiar Meditest Global 2002, societate despre care EVZ a dezvăluit, ieri, că derulează contracte de milioane de euro cu mai multe spitale din Capitală. Imperiul „Niro” intră în joc Ionel Dumitru, care a preluat 40% din firma asociată cu Primăria Sectorului 6, este fratele mai mic al lui „Niro”, pe care îl secundează chiar în holdingul Niro Investments. Ulterior, tandemul „Niro” - Cocoş şi-a întărit prezenţa în afacerea „Piaţa Crângaşi”. În mai, anul trecut, compania Meditest Global 2002 (înfiinţată de soţul Elenei Udrea şi patronată acum de Florin Dinu, cumnatul ei) preia 5% procente în societatea care modernizează piaţa. Totodată, în funcţia de administrator a Zenith Business Group & Partners a fost numită Camelia Miclescu. Atât ea, cât şi soţul ei, Tudor, sunt vechi subordonaţi de-ai lui Nicolae Dumitru - „Niro”, figurând pe statele lui de plată. La o lună după plasarea „pionului” Camelia Miclescu, finul fraţilor Cămătaru îşi face apariţia, oficial, în Zenith. Jumătate din acţiunile fratelui său mai mic, Ionel Dumitru, au fost transferate către firma Central Residential Park, deţinută în totalitate de „Niro”. 65% pentru greii din firmă „Niro Investment este doar manager de proiect, în prima etapă de reamenajare şi modernizare a Pieţei Crângaşi, construcţia fiind edificată de companii specializate în domeniu, în baza unor contracte de lucrări”, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al holdingului Niro. Constructorul la care se face referire este firma Aurelianei Poteraş. Acum, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru controlează împreună (65%) firma Zenith, partenera edilului PDL Cristian Poteraş în afacerea „Piaţa Crângaşi”. GRUPARE DE AFACERI Relaţia Elena Udrea - miliardarul „Niro” În 2006, când a devenit publică asocierea lui Dorin Cocoş şi a soţiei sale cu „Niro” în firma New Global Investmens, actualul ministru al turismului, Elena Udrea, a ripostat vehement. „Asocierea numelui meu, fără dovezi, cu numele unor presupuşi infractori este o acţiune murdară şi de neacceptat”, declara atunci „fosta blondă de la Cotroceni”. În pofida disocierii categorice de Nicolae Dumitru, ea a mai fost acuzată că a făcut parte din grupul de interese al foştilor ofiţeri de informaţii angajaţi la firmele lui „Niro”. http://www.evz.ro/detalii/stiri/cocos-si-poteras-au-pus-mana-pe-crangasi-849821.html

paraipan din Bucuresti

Udrea isi cumpara vuittoane din bani publici, iar copii mei n-au ce manca! Rusineee!