Mafiile PD-L
Join us on Facebook

Profil de mafiot

352 de oameni au fost acord
Adriean Videanu

Adriean Videanu

Adriean Videanu, cunoscut in famiglia PDL ca Don Bordura, face afaceri sub acoperire, folosind intermediari pentru a mulge de bani Primaria Capitalei. Videanu a facut magarii atat ca Primar General cat si ca Ministru al Economiei, prejudiciind statul cu sute de milioane de euro.

 

Acuzatii extinse:

 

Acuzatia 1 - Palatul lui Videanu din curtea bisericii

Adriean Videanu (50 de ani), fost primar al Capitalei şi fost ministru al Economiei, şi-a ridicat un adevărat domeniu la Snagov, pe un teren de 5.400 de metri pătraţi, concesionat pe 99 de ani cu suma totală de 10.000 de euro (101 euro pe an).

Contractul de concesiune dintre Parohia Ciofliceni şi familia Videanu a fost avi­zat de Arhiepiscopia Bucureştiului. După ce a pus mâna pe teren, „regele marmurei" şi-a construit palatul.

O vilă cât alte şase

Palatul Videanu are nu mai puţin de 1.340 de metri pătraţi, structurat pe mai multe niveluri: demisol, parter şi două etaje. Imobilul numără patru apartamente mici şi 12 camere.

În condiţiile în care Adriean Videanu a declarat că locuieşte în vila de la Snagov împreună cu soţia şi cei doi copii, dimensiunile vilei sfidează raţionalul, cochetând cu megalomania. Fiecare membru al familiei beneficiază de 335 de metri pătraţi.

Un alt calcul arată că dimensiunea vilei însumează suprafaţa a alte şase vile cu suprafeţe de 220 de metri pătraţi. Preţul întregii construcţii a fost unul pe măsură: peste 4,5 milioane de euro. Pentru ridicarea monumentalei reşedinte, constructorii au lucrat aproape cinci ani, până în 2010.

Un templu al marmurei

Scările maiestuoase de la intrare, din marmură şi granit, poziţionate către lac, creează o imagine deosebită. Aceleaşi materiale de construcţii au fost folosite şi pentru decorarea zidurilor groase.

În interior, eşti strivit de aceeaşi senzaţie de grandomanie. Living-roomul este imens, proporţional cu dimensiunile reşedinţei. Vila are piscină interioară, sală de sport, cramă. Reşedinţa are finisaje scumpe, de cea mai bună calitate.

Curtea domeniului trădează şi ea investiţii masive: fântână arteziană, piscină, foişor şi un chioşc de vară completeaza imaginea exclusivista a reşedinţei. O duzină de muncitori întreţin permanent imensul domeniu.

Tun imobiliar la cimitir

Domeniul de 5.400 de metri pătraţi pe care Adriean Videanu şi-a ridicat palatul a fost concesionat, pe 99 de ani, de la Parohia Bisericii Ortodoxe Ciofliceni (Snagov).

Terenul fusese disponibilizat, iniţial, de Primăria Snagov, pentru extinderea cimitirului Snagov. Astfel, Biserica a primit un lot de 10.000 de metri pătraţi. Ulterior, feţele bisericeşti au uitat de cimitir şi au concesionat o parte din teren lui Adriean Videanu.

Tranzacţia a fost parafată în 2005, când Videanu era proaspăt primar general al Capitalei. Un adevărat tun imobiliar în cea mai selectă şi mai scumpă zonă din jurul Capitalei, preţul concesiunii fiind doar de 10.000 de euro pentru 99 de ani.

Avizul pentru concesiune a fost dat de Mitropolia Munteniei şi Dobrogei - Arhiepiscopia Bucureştilor. În urma solicitării noastre oficiale, instituţia bisericească nu a răspuns întrebărilor noastre: care a fost raţiunea economică a acestui contract şi de ce s-a renunţat la extinderea cimitirului din Ciofliceni? Nici Videanu n-a fost disponibil pentru a-şi exprima un punct de vedere.

Când bogat, când sărac

Adriean Videanu are o avere impresionantă, de milioane de euro. Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2010, pe vremea când era ministru al Economiei, Videanu mai deţine, în afara monumentalei reşedinţe de la Snagov, două apartamente în Capitală (în prezent, închiriate), de 93, respectiv, 81 de metri pătraţi, precum şi un teren intravilan, de 1.800 de metri pătraţi, pe malul lacului Cinciş, în judeţul Hunedoara.

Averea fostului demnitar este completată de o colecţie de ceasuri şi bijuterii, în valoare de 183.000 de euro, precum şi tablouri şi alte obiecte de artă, evaluate la 37.000 de euro.

Adriean şi Mioriţa Videanu au fost sau sunt acţionari la mai multe firme importante, precum Marmosim SA, Titan Mar SA, Auto Marcus SA. Acestea le-au adus, anual, dividente de milioane de lei. În prezent, Adriean Videanu mai este prezent doar în firmele Titan Mar SA, Equity Invest SA şi Secon SA Roşiorii de Vede.

În declaraţiile de avere din 2005 şi 2006, Adriean Videanu a consemnat că deţine în conturile sale bancare suma de 770.000 de euro. În declaraţiile sale ulterioare, această sumă a dispărut pur şi simplu, fără justificare.

Lichidităţile familiei Videanu au fost, în 2010, surprinzător de reduse. În patru conturi, deschise la o singură bancă, Adriean Videanu avea 64.000 de lei (14.500 de euro), 4.500 de euro şi 30 de dolari.

Cu bordura de gât

În perioada în care a condus Capitala, Adriean Videanu a rămăs în memoria bucureştenilor ca „primarul bordură". Bucureştenii îşi amintesc că principala caracteristică a mandatului lui Videanu la Primăria Generală a fost înlocuirea continuă şi obsesivă a bordurilor.

Ani de zile, traficul a fost paralizat de şantierele interminabile ale lucrărilor de infrastructură. De bordurile lui Videanu au beneficiat nu numai arterele reabilitate. Au fost puse borduri până şi în parcuri, iar unele au fost înlocuite la doar câteva luni după ce fuseseră schimbate.

Din acest motiv, Adriean Videanu a fost numit de bucureşteni „primarul bordură". Presa a dezvăluit că interesul edilului în „borduriada" era unul direct. Firma sa, Titan Mar SA, ar fi primit contracte de la primărie. În 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar cu privire la afacerea cu borduri a familiei Videanu.

335 de metri pătraţi revin pentru fiecare membru al familiei dacă împărţim suprafaţa de 1.340 la patru.

Sursa: Adevarul

Acuzatia 2 - Firma lui Videanu livrează piatra cubică şi bordurile pentru refacerea unor străzi din Bucureşti

Fostul edil-şef al Capitalei, Adriean Videanu, face afaceri cu Administraţia Străzilor, instituţie subordonată primăriei Capitalei. Firma la care Videanu este acţionar livrează piatra cubică şi bodurile pentru refacerea unor străzi din Bucureşti.

Administraţia Străzilor a semnat cu firma Tehnologica Radion un contract de circa 68 de milioane de lei fără TVA, încă din 2010. Contractul prevede reabilitarea a patru mari bulevarde din Capitală. Contractul specifică şi reabilitarea a şase bretele de pe Bulevardul Aviatorilor.

Pentru reabiltarea acestor bretele, firma Tehnologica Radion a încheiat un contract cu Titan Mar, firmă la care este acţionar Adriean Videanu. Nici fostul primar al Capitalei şi nici reprezentantul constructorului Titan Mar nu au putut fi contactaţi pentru a oferi explicaţii.

Un procent de circa 10% din valoarea contractului va fi atribuit firmei Titan Mar. Până în prezent, au fost înlocuite bordurile de pe cele şase bretele de pe Bulevardul Aviatorilor, a fost scoasă piatra cubică veche, care urmează să fie înlocuită cu una nouă care aparţine firmei Titan Mar şi care a fost cumpărată din China.

Firma Tehnologica Radion este cunoscută încă de pe vremea când Adriean Videanu era primarul Capitalei, când încheia contracte foarte mari cu Primăria generală. Tehnologica Radion reabilita străzi care erau în subordinea primăriei Capitalei.

sursa: Realitatea TV

 

Acuzatia 3 - Boc şi Videanu au dat statului român un tun de 250 de milioane de euro pentru Alro

Sub acoperirea unui act fără valoare juridică semnat de Videanu şi mai apoi de Boc, Hidroelectrica a vândut către Alro energie electrică cu 30% mai ieftină decât preţul pieţei. Paguba pentru stat se cifrează la minim 30 de milioane de euro anual. Cum contractul semnat de Hidroelectrica cu Alro se întinde până în 2018, rezultă că statul va pierde în jur de 250 de milioane de euro.

Mihai David, fostul şef al Hidroelectrica, a anunţat ieri că Alro a primit energie electrică în baza unui memorandum guvernamental care a intrat în vigoare din 29 ianuarie 2010. Potrivit acestui document, Alro Slatina primeşte energie hidro la un preţ preferenţial, direct legat de cotaţia aluminiului de pe burse. Memorandumul a fost semnat de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu şi contrasemnat de premierul Emil Boc.

Curios este faptul că hârtia cu pricina numită memorandum nu are număr de înregistrare, nu a fost în dezbatere publică şi nici nu are valoare juridică, ea nefiind ordonanţă, hotărâre de guvern sau lege. Documentul cu pricina, întins pe două pagini, poartă numele de „dezvoltarea aluminiului primar din România" şi este plin de inexactităţi şi de prognoze greşite. De asemenea, în document nu se spune care ar fi beneficiile la nivel naţional dacă industria primară de aluminiu ar primi subvenţii mascate de la stat (energia ieftină e o formă de subvenţie mascată), respectiv pierderile statului, aşa cum se face în susţinerea oricărui document cu valoare juridică. În plus, e posibil ca documentul să fi reapărut după scandalul din presă legat de prelungirea de către Hidroelectrica a contractului cu Alro până în 2018. Cert este că producătorul de aluminiu Alro Slatina a obţinut cea mai confortabilă asigurare împotriva fluctuaţiilor de preţ. Hidroelectrica, respectiv statul român, preia toate riscurile.

Practic, în baza uneri hârtii fără valoare juridică, deci fără acoperire legală, Alro va primi de la Hidroelectrica 3 TWh anual, până în 2018, iar „preţul energiei va fi stabilit în funcţie de o serie de factori, precum cotaţia aluminiului la bursa metalelor de la Londra". Cantitatea contractată anual de Alro reprezintă aproximativ 5,5% din consumul de energie al României din 2009, de 55 TWh.

Preţul de livrare este în medie de 31 Mwh, deci cu 30% mai mic faţă de preţul pieţei, de 44 euro/MWh. Astfel, dacă s-ar menţine preţurile curente, Alro va plăti câte 93 de milioane de euro pe an în următorii opt ani. În schimb, Hidroelectrica va încasa anual cu aproape 30 de milioane de euro mai puţin comparativ cu preţul de piaţă şi îşi asumă riscul să vândă chiar mai ieftin, în caz că aluminiul se va ieftini şi mai mult.

Iniţiativa memorandumului semnat de Videanu şi mai apoi de Boc pare să aparţină Hidroelectrica, al cărei director general, Mihai David, a declarat în noiembrie 2009 că vrea să propună producătorului de aluminiu Alro Slatina încheierea unui parteneriat pe termen lung de vânzare a energiei electrice la un preţ care să varieze în funcţie de cotaţia internaţională a aluminiului.

Sursa: Cotidianul

 

Acuzatia 4 - Adriean Videanu a semnat un tun de 10.000.000 de EURO

Daca un ins isi tamponeaza masina, firma sa de asigurari va avea grija sa ii mareasca prima, pentru ca e considerat un client "riscant". Daca, insa, o firma lasa statul roman cu buzele umflate pe zeci de milioane de dolari, nu risca nimic, pentru ca statul se va grabi iar sa faca afaceri cu respectiva firma. Concret, primarul Adriean Videanu va inainta spre aprobare Consiliului General, luna viitoare - pentru ca decembrie e dintodeauna luna marilor tunuri - o noua afacere de scandal, in parteneriat cu pagubosii de la World Trade Center Bucuresti, pe principiul statul da grosul, iar ei nimic. De numele WTCB se leaga una dintre cele mai mari tepe date statului roman, dupa ce compania, avand ca actionari principali firmele straine Bouygues Batiment Debarth, Pullman International Hotels a luat credite uriase - peste 70 de milioane de dolari - de la Bancorex, cu statul roman girant, credite pe care nu le-a putut plati, pentru ca societatea a mers noua ani in paguba. Din acest motiv, in 2002 WTCB a intrat sub administrarea AVAS, fiind o solutie disperata pentru ca statul sa recupereze din pierderi. O parte din datorie s-a putut stinge doar prin trecerea Satului francez din proprietatea WTCB in cea a primariei generale. Abia in ultimii 2-3 ani societatea a reusit sa treaca de la pierderi la profit. Acum, considera ca a venit momentul pentru un nou tun, cu ajutorul lui Videanu.

Acesta a aprobat constituirea unei firme mixte, World Trade Hotel, a Primariei Capitalei in parteneriat cu WTCB, care va construi un hotel de 3 stele, Ibis, langa hotelul Sofitel, pentru a deservi clientii Romexpo. Pentru asta, primaria pune la bataie un teren de 10 milioane de euro, care va servi, totodata, drept garantie obtinerii unui credit bancar de 12 milioane de euro necesari construirii hotelului. Dezvaluirea-bomba apartine senatorului Marius Marinescu, cel care spune ca toata afacerea e o megaescrocherie in care primaria pune grosul, dar se alege cu doar 5,14% din actiuni. "Deci dam noi, bucurestenii, 10 milioane euro si luam inapoi 500.000 de euro", a spus senatorul, joi seara, in emisiunea "Stirea zilei". Prezent in direct, telefonic, la emisiune, primarul Adriean Videau, artizanul afacerii, a refuzat sa comenteze scandalul, alegand iesirea din emisie, atitudine care graieste de la sine. O alta bomba este ca, din partea primariei, afacerea a fost supervizata de celebra "blonda de la Integrare", Cristina Parvulescu, membru PD, director executiv al Departamentului de credite externe, care este, in acelasi timp, membru in Consiliul de Administratie al WTCB, adica un conflict clar de interese.

Sursa: Cancan

Trimite-ne povestea ta

Foloseste formularul de mai jos pentru a ne
trimite povestea ta despre acest mafiot.
Atentie, adresa ta email nu va fi facuta publica

Sunt de acord ca e mafiot

Trimite-ne povestea ta

Foloseste formularul de mai jos pentru a ne
trimite povestea ta despre acest mafiot.
Atentie, adresa ta email nu va fi facuta publica

Povestile voastre

ST din Bucuresti

Trucarea licitatiei organizata de TERMOELECTRICA pentru instalatia de desulfurare gaze arse de la SE Paroseni. Mai multe detalii le cunoaste Constantin Ioanitescu - Ex Director General Termoelectrica

Menelas din Buzau

Pe langa ca este un "prim mafiot"il acuz ca este lipsit de orice caracter.Cand ai fost dovedit cu atatea matrapazlacuri,in loc sa te dai la fund iesi ca p...in frunte si acuzi pentru tot ceea ce tu nu ai facut.Se pare ca "institutiile"care apara democratia sunt surde si oarbe....dar cred ca va sosi si timpul cand cei vinovata de dezastrul provocat tarii vor fi judecati si condamnati...

Stefan VINTILA din Bucuresti

Individul este mafiot prin natura convingerilor sale de la varsta cand orice om sanatos la cap si la suflet se intreaba (pe sine..) ce si cum vrea sa devina... Cunosc hotararea lui VIDEANU prin continutul povestirii a doi fosti colegi de scoala de-ai lui, actualmente sef si respectiv coleg pentru mine la locul de munca... Tovarasul Adriean a considerat (... si hotarat in consecinta...) ca numai prin inregimentarea in aliante posedand puterea va razbi in viata... Il acuz de rea credinta, de ipocrizie, de oportunism, de incapacitatea de a-si dovedi vreo abilitate profesionala, de josnicie, de fals patriotism, de incalcarea juramintelor, de subminarea intereselor Tarii si abuz in functiile publice detinute!

Mircea din Neamt

Cine il mai tine minte pe Marcel Hoara ? Care a luat la concursul pentru ocuparea sefiei institutiei pentru investitii miniere(nu mai stiu exact cum se cheama), sub guvernarea PNL, nota 4 si apoi sub videanu a fost numit directorul acesteia, taind salariile oamenilor si dand sume enorme de bani echipei de fotbal locale si altor asa-zise obiective total neimportane, anuntandu-i pe oameni ca nu sunt bani.

stefan ion din

a fraudat bugetul statului, a favorizat firma VITOL in mafia certificatelor verzi co2, a favorizat firma VITOL in contracte energetice - termocentrale, a favorizat instituirea masurii de infrigement de catre CE